Fortell litt om NK LMH og deres oppdrag
–De fleste av oss lever hele eller store deler av livet med helseutfordringer, også som pårørende. I NK LMH jobber vi for at alle som er berørt skal få den oppfølgingen de trenger for å leve et godt liv. Vi gjør dette ved å gi faglig støtte til ansatte i helsetjenesten og andre relevante sektorer som utdanningssektoren.
–Våre hovedoppgaver er forskning, fagutvikling og formidling knyttet til læring og mestring ved helseutfordringer og kompetanseheving innen helsepedagogikk.
–Vi forsker, samler kunnskap og deler med de som møter pasienter og pårørende i sin arbeidshverdag, men også de som jobber med barn og unge som står i fare for å utvikle fysisk eller psykisk sykdom på grunn av vanskelige familiesituasjoner.
Hva er et lærings- og mestringstilbud?
Lærings- og mestringstilbud er strukturerte pedagogiske tilbud for pasienter og pårørende. Innhold og form på lærings- og mestringstilbud varierer, men felles for tilbudene er målet om å styrke egenmestring og bedring av livskvalitet. Tilbudene kan ha alt fra forebyggende til rehabiliterende hensikt, alt etter som hva behovet er.Forskning viser at deltakelse på lærings- og mestringstilbud kan ha stor betydning for personer som er rammet av sykdom og deres pårørende. Tilbudene kan bidra til:
• økt kunnskap og helsekompetanse
• bedre håndtering av egen helse
• bedre psykisk helse og livskvalitet
• økt mestring og mestringstro
• økt sosial støtte og håp
• mer positiv selvforståelse
• økt forståelse og aksept fra andre
Fortell litt om SMIL og hvordan dere håper at materiellet kan bli brukt i skolen?
–SMIL er et gruppebasert lærings- og mestringstilbud for barn og unge som pårørende. SMIL er rettet mot hele familien, med barnas opplevelser og behov i sentrum. Tilbudet er forebyggende og har til hensikt å fremme åpenhet, forståelse og mestring. Gruppen ledes av fagpersoner og personer med egen erfaring fra det å være pårørende barn eller unge. Når mor, far eller søsken har en helseutfordring, kan SMIL være et godt møtested for barn, unge og deres familier. Her kan de få kunnskap, støtte og mulighet til å treffe andre i lignende situasjon.–Selv om SMIL har blitt utviklet som et tilbud i helsetjenesten, tror vi dette inneholder gode verktøy også for lærere og skolehelsetjenesten å ha i bakhånd i møte med elever som har sykdom i familien.
–Vi håper at SMIL-materiellet kan være til nytte i undervisning knyttet til livsmestring, men også som en døråpner for de barna som trenger litt ekstra støtte. Skolen og skolehelsetjenesten er en viktig arena for å fange opp barn og unge som kan ha nytte av disse tilbudene.
Hvor finner lærere og helsepsykepleiere mer informasjon om eksisterende SMIL-tilbud?
Ønsker du mer informasjon om hva SMIL-tilbudet inneholder, kan du besøke www.mestring.no. Vil du vite om det finnes SMIL-tilbud i nærheten av deg, kan du ta kontakt med NK LMH på post@mestring.no. Du kan også kontakte lærings- og mestringssenteret ved det helseforetaket du tilhører, eller se på kommunens nettside om det finnes slike tilbud.Dersom du ønsker å følge med på hva vi driver med, kan du melde deg på vårt nyhetsbrev her.
https://mestring.no/om-oss/nyhetsbrev/